Ondernemers

Share

SIF-Rotterdam investeert in ondernemers die het verschil (gaan) maken in de stad!

Voor Ondernemers

Het Social Impact Fonds Rotterdam is een place-based impact investeringsfonds met een hart voor de stad. Door te investeren in sociale ondernemers wordt substantiële verbetering nagestreefd op van enkele van de hardnekkigste opgaven van Rotterdam. Zo werken we naar een stad toe waar iedere Rotterdammer meedoet en meetelt.

SIF-Rotterdam investeert in 3 soorten ondernemingen:

Bestaande en nieuwe sociale ondernemingen in Rotterdam

Is jouw sociale onderneming gefocust op onze thema’s? Ben je bijv. ondernemer met een hoofddoelstelling om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan het werk te helpen? Bereik je daarmee inmiddels mooie resultaten?

Dan zijn wij geïnteresseerd!

Succesvolle sociale ondernemingen die zich in Rotterdam willen vestigen

Ben je buiten Rotterdam succesvol op 1 van onze thema’s en kan jouw onderneming een mooie bijdrage leveren aan de oplossing van een groot Rotterdams vraagstuk?

Dan zijn wij geïnteresseerd!

Bestaand bedrijfsleven in de regio dat meer sociaal wil ondernemen

Heb je als ondernemer een ambitie om structureel meer maatschappelijke impact te realiseren? Past die impact binnen onze thema’s en schat je in dat je mooie resultaten kunt realiseren?

Dan zijn wij geïnteresseerd!

SIF-Rotterdam hanteert 3 investeringscriteria:

  • De bestaansreden van de onderneming is impact maken op minimaal één van de thema's
  • Bereid om impact op een gestructureerde manier te meten
  • De interventie kan groeien en is idealiter repliceerbaar
  • Ervaren management met relevante en brede ervaring
  • Staat open voor advies en aansturen
  • Zoekt naast financiering een lange termijn businesspartner
  • Sociale onderneming die impact kan genereren en winst kan maken
  • Goede kansen op succesvol uitrollen van product op aanpassen of aanpassen bedrijfsvoering
  • Goed onderbouwd businessplan

De financiering dient de impact. Daarom zijn er 3 financieringsvormen:

10 - 25k

Maakt het mogelijk bedrijfsprojecten te financieren die nodig zijn om financieringsgereed te worden: strategieplan, impactplan, werving, financiële administratie e.d.

50 - 250k

Voor ondernemingen na proof-of-concept en voor operationele winstgevendheid. De financiering wordt gebruikt om de onderneming op te bouwen.

150k - 1,2mln

Voor ondernemingen die operationaneel minimmaal break-even zijn en willen groeien (naar andere wijken/steden). Ook geschikt voor voorfinanciering social impact bonds.

Ondernemen met SIF-Rotterdam

Ons investeringsproces bestaat uit 5 stappen die ons team met de ondernemer doorloopt.  Het proces gebruiken we om ondernemersteam en bedrijfsmodel goed te leren kennen. In deze fase wordt al advies gegeven en wordt de financieringsvraag in kaart gebracht. Op basis van wederzijds vertrouwen en een gezamenlijk gedragen impact- en bedrijfsplan wordt geïnvesteerd. Het investeringsteam legt besluitvorming voor aan de SIF-R Manager, en voorafgaand aan de Term Sheet en het tekenen van het contract wordt het Investment Comité gevraagd om te besluiten op de investering.

De doorlooptijd van het proces is sterk afhankelijk van de beschikbare informatie, de type en omvang van de financiering en kan variëren van 2 tot 4 maanden na een positieve evaluatie.

SIF-R als Business Partner

Om een verdienmodel te vinden op de financiering van coachingsuren moeten we kritisch blijven wie de sociale rekening betaalt. Met dit soort vraagstukken hebben we aan SIF-R een goede partner om te sparren.

Hilal Makhoukhi, oprichter Current Werkt

We willen, en moeten, ons geld verdienen als ondernemers. Maar impact maken moet te allen tijden centraal staan. SIFR helpt ons juist om die balans te bewaken

Dwight Krolis, oprichter Flexcraft Young UP