Uitdagingen van de stad

Share

Rotterdam kent grote maatschappelijke vraagstukken: Hoge werkloosheid, grote schuldenproblematiek, kansongelijkheid, sociale uitsluiting en huisvestingsproblemen. De verschillen onder de Rotterdammers zijn enorm en worden met de stijgende energieprijzen en inflatie alleen maar groter. De gemeente heeft in 2018 de oproep aan de bedrijven en organisaties in de stad gedaan om mee te denken en te doen, om de trend rond de vraagstukken te keren.

Werkloosheid, Schulden & Kansongelijkheid

Rotterdam telt ongeveer 640.000 inwoners, waarvan ongeveer 15% op meerdere leefgebieden problemen ervaren (2020).

Dat zijn tussen de 80.000-100.000 inwoners. Een deel kan door de gemeente worden geholpen. Een deel niet. Een deel wil zich helaas niet bij de overheid melden en een groot deel heeft meerdere problemen en langdurig ondersteuning nodig op al die vlakken.

Per duizend inwoners krijgen er 96 een bijstandsuitkering.

Dat is wel twee keer zo hoog als het landelijke gemiddelde. (Onderzoek010.nl)

Er waren, voorafgaand aan de energiecrisis, 51.000 Rotterdamse huishoudens met een kans op problematische schulden.

De gemeente kan slechts een deel daarvan jaarlijks helpen. (Kredietbank.nl)

Belangrijk aandachtspunt is dat al deze thema’s zich met name voordoen in een aantal gebieden in Rotterdam. De wijken Feijenoord, Charlois en Delfshaven staan bij al deze thema’s in de top-3 (Onderzoek010.nl). Covid-19 heeft deze cijfers alleen maar verslechterd. Als het gaat om life events die de kans op problematische schulden verhogen, dan staat het terugvallen van werk naar de bijstand met stip op één. Deze problematiek zien we vooral bij jongeren, flexwerkers en zelfstandigen die geen aanspraak kunnen maken op de WW.