Oscar Circulair

Share
Thema
Werk
Soort Investering
Venture Capital
Jaartal Investering
2023
Dealteam
Joris Kil & Antonie Louter

Oscar Circulair verzamelt tweemaal daags afval en zorgt daarbij ervoor dat er zo goed mogelijk gescheiden wordt. Hiermee richten zij op het verduurzamen van de afvalketen en het herstel van de relatie tussen de afvalontdoener en verzamelaar.

De oprichters, Remco Wagemakers en Jan-Willem van Bokhorst, kwamen op het idee voor Oscar Circulair door een vraag bij hun adviesbureau. De klant vroeg zich af of de afvalverwerking makkelijker kon, aangezien er 7 verschillende afvalverwerkers in één stad zaten. Zij vonden deze vraag zo interessant dat zij besloten daar zelf een steentje aan bij te dragen.

Oscar Circulair haalt afval wijkgericht op in kleine hoeveelheden. Hierbij wordt het afval gebulkt op een hub in de wijk en vervolgens verder gevoerd door grote afvalverwerkers. Hierbij zet Oscar Circulair in op het zo veel mogelijk gescheiden inzamelen. Voor het ophalen van afval worden mensen uit de wijk met veelal een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet.

Over impact

Oscar Circulair maakt zowel sociale impact als op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast neemt de leefbaarheid in de gebieden ook toe door de werkwijze van Oscar. Door de lokale, fijnmazige inzameling van afval is het mogelijk om meer te scheiden, ondernemers hebben minder ruimte nodig voor hun afval en het aantal zware vervoersbewegingen in de stad neemt sterk af. Hiernaast zorgt Oscar Circulair ook voor additioneel inzicht in de data omtrent afvalstromen.

Samen met SIFR

De missie van Oscar Circulair past goed bij de missie van het SIF-R. Daarnaast is Oscar Circulair door haar meervoudige impact een goede toevoeging op het portfolio.

Kansen voor West II

De investering in de onderneming van Oscar Circulair valt onder het programma van Kansen voor West. Mede door de middelen ontvangen uit de regelingen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie hebben wij de kans gekregen om samen met Oscar Circulair ons in te zetten voor een beter Europa.