SIFR's Managing Director - Bart Meijs

Share

Maak kennis met ons multidisciplinaire team! Saving the best for last, SI-FR’s Managing Director Bart Meijs! Met 18 jaar werkervaring in de wereld van impact investing is hij algeheel verantwoordelijk voor het fonds. Maar hoe is Bart in de wereld van impact investing terecht gekomen? En hoe kijkt hij eigenlijk naar de toekomst van het fonds?

Achtergrond & Rotterdam

Ik kom uit een maatschappelijk betrokken familie. Mijn grootvader is oprichter van wat nu Fairtrade Original is en mijn ouders zijn hun hele carriere actief geweest met ontwikkelingssamenwerking. Zodoende ben ik geboren in de Filipijnen en heb ik gewoond in Limburg, Rwanda en Bourkina Fasso alvorens ik naar de middelbare school in Waddinxveen ging. Daarna ben ik financiele bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit gaan sturen en heb ik de laatste 18 jaar bij Rotterdamse bedrijven als RebelGroup en Enviu gewerkt.

SIFR: Impact Investing & Motivatie

In 2018 ben ik gevraagd of ik wilde meedenken over de investeringsstrategie van het Social Impact Fonds Rotterdam (SIF-R). Ik kende Lenny van Klink uit mijn tijd bij Rebel en hij was samen met Bastiaan van der Knaap mede-oprichter van het innovatieve Social Impact Fonds Rotterdam. Samen met Mirjam van Rijn en het team van destijds hebben we de strategie neergezet en zijn we gestart met de voorbereidingen voor de lancering, eind 2019. Daarvoor was ik al 14 jaar actief in de impact investing sector. Vanaf 2004 ben ik mede-oprichter geweest van het InReturn East Africa Fund. Het woord Impact Investing bestond nog niet; het is wel wat wij deden. Met mijn gezin heb ik van 2010 tot 2014 in Nairobi, Kenia gewoond. Toen ik terugkwam ben ik bij Enviu gaan werken als directeur investments, een incubator van sociale ondernemingen die problemen aanpakken die meer dan 100 miljoen mensen raken.

Verantwoordelijkheden & Kracht

Ik ben algeheel verantwoordelijk, waarbij binnen het team mijn focus ligt op het investeringsproces binnen impact investeren. Het werk binnen een impact investeringsteam is veelzijdig van fondsenwerving, werving van impact ondernemingen, bedrijfsanalyses, impactplannen maken en uitvoeren. In de Rotterdamse context komt daar de samenwerking bij met de partners in de Rotterdam Impact Coalitie, zijnde Gemeente Rotterdam, Stichting Voor Goed en Thrive Institute. Daarnaast werken we op thema en op ondernemingsniveau ook samen met partners uit de stad. Mijn sterkten zijn denken in kansen, sociale innovatie omarmen en de taal van privaat alsook publiek geld spreken.

SIF-R: Trots & Drijfveer

Van de 18 jaar actief in impact investing ben ik het meest enthousiast over het werk bij Social Impact Fonds Rotterdam. Het is een place based impact investing fonds en daar zit de kracht en ook mijn enthousiasme. Op stadsniveau kan je gemakkelijker samenwerken met Gemeente, lokale donatiefondsen, impact ondernemers, wijkpartijen. Alles en iedereen is om de hoek en het bijzondere is dat iedereen ook iets voor zijn stad wil doen. Wat we hier samen kunnen bewerkstelligen had ik van tevoren niet kunnen bedenken.

Voorbeelden die dit staven en waar ik trots op ben zijn het prestatiecontract op werk en op schuldhulp. Beide contracten tussen Gemeente en impact ondernemingen, waarbij betaalt wordt voor mensen duurzaam aan het werk en duurzaam uit de schuld krijgen. Zo wordt maatschappelijke waarde ook financieel gewaardeerd, krijgt de impact onderneming meer inkomsten en is die beter in staat de kwaliteit te verbeteren en/of te groeien. Ook trots ben ik op de vrijwilliger investment managers, investeringsprofessionals uit de stad die wekelijks het kernteam meehelpen met transacties. Een nieuw fenomeen in investeringsland.

Samenwerking & Team 

Volgens mij hebben we een leuk, en qua achtergrond divers, team dat complementair aan elkaar werkt. De eerste jaren van een fonds, zeker als de fondsenwerving nog loopt en de strategie proefondervindelijk aangescherpt dien te worden, zijn tropenjaren. Dat is wel de uitdaging van de afgelopen tijd geweest. Ik gun ons als team vanaf 2023 de tijd om lekker in de flow te komen en impact meters te maken.

SIF-R: Ambities & Toekomst

We zullen dit jaar nog 2 nieuwe investeerders verwelkomen waarmee de fondsomvang rond de EUR 10 miljoen zal eindigen. We zijn tevens al 2 jaar op stoom en hebben nu 9 investeringen gedaan. Het is wellicht vreemd net na de start al te bespreken, maar over ongeveer 2 a 3 jaar zal 80% van de fondsomvang zijn geïnvesteerd en zullen we gaan werken aan de oprichting van een 2e fonds. Uiteraard met alle ervaringen en geleerde lessen uit het eerste fonds vertaald naar de strategie. De uitdagingen van de stad op het gebied van werkeloosheid en armoede kennen een langere oplossingshorizon dan 10 jaar. Naast dagelijks effectief handelen hebben we een lange termijn focus. Alles wat we dagelijks doen, toetsen we aan de houdbaarheid voor de lange termijn.

Passie buiten SIF-R?

Ik houd van sporten. Wekelijks doe ik aan hardlopen of fietsen, afhankelijk van de tijd in het jaar. Daarnaast zeil en ski ik graag. Met een kookclub maak ik maandelijks de lekkerste gerechten en ook het (uit-)eten kan ik tot mijn passies rekenen. Voorwaarde bij al deze activiteiten, met uitzondering van hardlopen, is wel dat het in goed gezelschap gebeurd.