Oppepper Lokaal investering

Share

In Rotterdam is de schuldproblematiek zorgwekkend: er zijn circa 60.000 huishoudens met (een kans op) problematische schulden, waarvan de Kredietbank Rotterdam er jaarlijks slechts 2.000-2.500 kan ondersteunen. Dit betekent dus, dat circa 90% van de huishoudens met schulden niet eens in beeld komt bij de gemeente. Delfshaven is een van de wijken, waar de schuldenproblematiek groot is.  

Social Impact Fonds Rotterdam (SIF-R) investeert in Oppepper Lokaal: de opstart van een systeem veranderende wijkaanpak in Delfshaven op het gebied van schuldhulpverlening!

Oppepper Lokaal – een initiatief van Zorgvrijstaat en Rotterdamse Douwers – bereikt en helpt mensen met schuldproblematiek middels systeem veranderende wijkaanpak. De missie van Oppepper Lokaal is het bereiken van meer mensen en ze duurzaam uit de schulden helpen, middels persoonlijke aandacht en het creëren van vertrouwen in de wijk. Oppepper Lokaal start deze pilot in samenwerking met SIF-R en de gemeente Rotterdam. Samen willen we bewijzen dat deze publiek-private samenwerking een aanvullende rol kan hebben op het bestaande schuldhulp raamwerk van de gemeente. Oppepper Lokaal realiseert op deze manier voor een blauwdruk, die bij succes kan worden uitgerold over meerdere wijken in de gemeente. Daarnaast experimenteren we met de inzet van ICT-toepassingen om de hulpverlening efficiënter te maken.

In deze pilot onderzoeken we tevens het terugverdienmodel. Sociale partners in de wijken worden uitbetaald indien zij additioneel inwoners bereiken, het juiste traject met hen doorlopen én ze een jaar na afloop nog steeds uit de schulden zijn. Dit noemen we outcome payments: niet betaald worden voor de inzet, maar voor het behalen van resultaat! Bij succes wil de gemeente Rotterdam 100% overschakelen op outcome payments.

Samen met Oppepper Lokaal zetten wij de eerste stap naar de blauwdruk voor systeem veranderende samenwerking in schuldhulp. Daar mogen we trots op zijn!