SIFR's Investment Team - Interview

Share

Wie zijn de mensen die Social Impact Fonds Rotterdam maken? Geert Wassens en Hidde de Lange draaien al een jaar lang mee als managers in de flexibele schil van SIF-R’s investment team. Wat houdt de functie Investment Managers nou precies in? En hoe kijken zij terug op het afgelopen jaar en de ontwikkelingen binnen het fonds? In dit interview delen ze hun ervaringen en inzichten!

Hi Hidde & Geert! Stel jezelf eerst maar even voor! Wie zijn jullie? Wat is jullie achtergrond en wat hebben jullie vóór SIF-R gedaan?

Geert:Ik ben Geert Wassens. Ik heb in Rotterdam gestudeerd en een master afgerond in Finance & Investments. In de afgelopen jaren heb ik op finance posities werkervaring opgedaan bij KPN en andere bedrijven. Momenteel werk ik bij Hardt Hyperloop, een startup uit Delft wat zich richt op de ontwikkeling van de hyperloop. Hier houd ik me bezig met het ophalen van financiering om verdere groei van het bedrijf mogelijk te maken. Ongeveer een  jaar geleden zag ik via LinkedIn de SIF-R-functie Investment Manager voorbij komen. Deze positie bood mij destijds kennis en nieuw perspectief, doordat ik mee kon werken aan investeringen, maar dan aan de ándere kant van de tafel. Bij Hardt bekijk ik het vanuit een ondernemers perspectief; bij SIF-R zit ik juist op de stoel van de investeerder. Dat is een erg leuke combinatie! Daarnaast kan ik op deze manier ook iets bijdragen aan de stad.

Hidde: Ik ben Hidde de Lange en heb ook in Rotterdam gestudeerd aan de Erasmus Universiteit. Ik heb de master Financial Economics gevolgd en ben daarna gaan werken bij Pointer Corporate Finance in Amsterdam. Hier heb ik ongeveer 4 jaar gewerkt en veel werkervaring opgedaan als corporate finance adviseur. Het bedrijf richtte zich op M&A transacties(Mergers & Acquisitions), waarbij ik voornamelijk aan de verkoopkant partijen adviseerde en begeleidde in het overnameproces. Na verloop van tijd leek het mij leuk om ook andere ervaring op te doen en wilde ik graag eens aan de investeringskant meekijken. Zo kwam ik via een goede vriend van mij terecht bij SIF-R. Na een enthousiast gesprek met onze fondsmanager Bart Meijs realiseerde ik me dat op flexibele basis werken bij SIF-R perfect aansluit bij mijn ambitie. Bij SIF-R krijg ik de mogelijkheid om vanuit mijn rol als investment manager volledig mee te draaien in de keuken van een investeerder.

Waren jullie al bekend met Impact Investing?  

Geert: Impact Investing wordt steeds populairder, maar wat Impact Investing bij SIF-R speciaal maakt, is de directe link met de stad Rotterdam. SIF-R investeert alleen in projecten waarbij de impact óók in Rotterdam gemaakt wordt. De stad kent veel complexe problemen en hier wilde ik graag wat mee doen. SIF-R laat zien, dat je heel lokaal impact kan maken en wat terug kan geven aan je omgeving.

Hidde: Het sociale impact aspect van SIF-R was iets totaal nieuws voor mij! SIF-R kijkt met een veel bredere blik naar ondernemingen dan ik gewend was. Financieel rendement is niet de belangrijkste drijfveer. Dit maakt het leuk, want het werk is enorm gevarieerd en er is altijd ruimte voor creatieve oplossingen.

Wat zijn jullie verantwoordelijkheden in het team en wat is jullie grootste bijdrage?

Hidde: Geert en ik hebben voornamelijk een coördinerende rol gedurende het gehele investeringsproces. Samen zijn wij bij alle onderdelen van het investeringsproces betrokken en direct verantwoordelijk voor de voortgang. In de praktijk ondersteunen wij de stagiaires en (social impact & investment) analisten bij hun uitvoerende werkzaamheden en sturen bij waar nodig. We leggen en onderhouden contacten met ondernemingen, maken profielen op van ondernemingen, brengen diepgang in de evaluatiefase middels (financiële) analyses en vervolgens coördineren we het due dilligence onderzoek. Gedurende het proces zijn we in de lead en voeren samen met de fondsmanager, Bart Meijs, alle onderhanddelingen.  Als alles goed verloopt en we na het opleveren en verdedigen van de gemaakte analyses en bijbehorende inhoudelijke rapporten de goedkeuring hebben van onze Investerings Commissie (IC), worden de contracten opgesteld en komt er vervolgens een nieuwe samenwerking met een veelbelovende sociale onderneming tot stand! Na de investering blijven we uiteraard aan de zijlijn betrokken bij de ondernemingen waarin SIF-R heeft geïnvesteerd.

Geert: De eerste evaluatie wordt door het vaste team van SIF-R uitgevoerd en vervolgens haken wij aan om de potentiële deal verder te onderzoeken. Wij zijn onderdeel van het ‘deal team’, en zijn dus voornamelijk betrokken bij het transactieproces. Het aantal deals waar we tegelijkertijd aan werken, ligt tussen de 1 en 3. Hoe dichter de deal bij de contractfase is, hoe leuker, maar ook hoe tijdsintensiever het proces is. We werken op flexibele basis, dus soms moet je goed plannen!

SIF-R heeft natuurlijk een klein team met een sterk coöperatief verband. Hoe ervaren jullie die samenwerking?

Geert: SIF-R werkt met een kernteam, dat de volle focus op het fonds richt én een team met flexibele schil – dat zijn wij. In het kernteam zit enorm veel kennis, ervaring en netwerk, zowel op het gebied van investeren als het maken van impact. Deze toegevoegde waarde van het fonds wordt steeds zichtbaarder voor andere partijen. Hierdoor worden de samenwerkingen binnen én buiten het fonds steeds effectiever en beter. Het SIF-R-team hanteert een hele innovatieve vorm van samenwerking, waarbij altijd een heel divers team met verschillende perspectieven aangesloten is. Dit geeft enorm veel motivatie!

Hidde: Zowel ons eigen team als de ondernemingen waar wij mee werken, zijn vaak ontzettend enthousiast en ruimdenkend. SIF-R is een jong fonds, dus in het afgelopen jaar zijn veel processen geherstructureerd, geoptimaliseerd en verfijnd, waardoor het investeringsproces en de interne samenwerking steeds beter en effectiever verloopt. Voor ons betekent dit, dat de deals makkelijker te plannen en te sturen zijn en onze rol als begeleider steeds duidelijker wordt. Het fonds groeit snel, dus we krijgen steeds meer capaciteit. Ook krijgen we steeds vaker van ondernemingen terug dat ze onze betrokkenheid en enthousiasme gedurende het investeringsproces al zeer waarderen. Een goede start voor een langdurige samenwerking!

Jullie werken nu ongeveer een jaar mee in het flexibele team van SIF-R. Zien jullie jezelf over een jaar nog betrokken?  

Hidde: Jazeker, dat is wat dit fonds en deze positie zo leuk maakt. Bij Corporate Finance werk je altijd mee aan een proces met een duidelijke einddatum waarna je meestal niet veel meer meekrijgt van hoe de samenwerking verloopt. Bij SIF-R heb je zelf veel inbreng én ben je een langere tijd betrokken, ook nadat er in de onderneming is geïnvesteerd. Daardoor zie je de plannen ook echt verwezenlijkt worden. De groei van het fonds en de opschaling van capaciteit maakt het ook mogelijk om op flexibele basis betrokken te blijven naast andere werkzaamheden en/of verplichtingen.

Wat vind je het meest waardevol aan je werkervaring bij SIF-R?

Geert: Aan de ene kant leer je een nieuw netwerk kennen van bijzondere initiatieven en ondernemers en word je beter bekend met wat er in Rotterdam gebeurt. Aan de andere kant, wat betreft vaardigheden, leer je veel sneller tot de kern komen van een onderneming en hoe deze goed te beoordelen vanuit vele verschillende perspectieven, e.g. management, markt en impact.

Hidde: Ik vind het naast de ervaring die ik opdoe als investeerder ook enorm waardevol om zoveel verschillende businessplannen voorbij te zien komen! Zo zie je niet alleen bepaalde zaken vaker terugkomen, maar herken je ook creatieve oplossingen! Vervolgens leer je steeds beter aansturen op bepaalde onderdelen, waardoor een businessplan hopelijk naar een hoger niveau getild kan worden.

Zijn er bepaalde competenties belangrijk voor deze baan?

Hidde: Je moet wel echt affiniteit hebben met Finance en gevoel voor cijfers is onmisbaar. Ook is het erg belangrijk om het leuk te vinden om met ondernemers te sparren over strategische vraagstukken! Uiteindelijk is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle samenwerking de relatie die je met elkaar hebt zodat leuke maar ook meer uitdagende onderwerpen met elkaar kunnen worden besproken op een constructieve manier.

Geert: Daarnaast is ervaring met ‘het investeringsstuk’ ook belangrijk. Echter blijkt uit ons team dat er verschillende achtergronden zijn. Verschillende profielen zijn juist enorm waardevol! Ook is affiniteit met de stad Rotterdam belangrijk, want je moet er energie van krijgen om iets voor de stad te doen. De combinatie tussen de ‘harde’ cijfers en het ‘softe’ contact moet je goed liggen.

Wat willen jullie meegeven aan mensen die interesse hebben om aan te sluiten, maar nu nog twijfelen?

Geert: Het is gaaf om op zeer flexibele basis mee te draaien in een steeds professioneler fonds, dat zich écht hard maakt voor duurzame oplossingen van de complexe stadsproblematiek! Het is een mooi leerproces, waarbij je vaardigheden breed door ontwikkelt en veel nieuwe maatschappelijke inzichten opdoet.

Hidde: Kom gewoon eens op gesprek! Wij kunnen je vragen beantwoorden en je mogelijk verder motiveren!

Geïnteresseerd én gemotiveerd na het lezen van dit interview? Bekijk SIF-R’s openstaande vacature voor Investment Manager & neem contact op met het team via info@sifr.nl