SIFR's Senior Impact Investment Analist - Suzanna Vergouwe

Share

Wie zijn de mensen achter Social Impact Fonds Rotterdam? Maak kennis met SIF-R’s interdisciplinaire team! Suzanna Vergouwe is sinds begin 2021 aangesloten bij het fonds als Senior Impact Investment Analist. Zij is verantwoordelijk voor de beoordeling van nieuwe ondernemingen op impact, het mede-managen van bestaande portfoliobedrijven op impact én bouwt actief aan het impact raamwerk van SIF-R!

Achtergrond/Rotterdam

Rotterdam vind ik een heerlijke stad. Over de Erasmusbrug naar Zuid voelt als een kleine pelgrimstocht; van de ene kant van de rivier naar de andere. In Londen en Boedapest – waar ik eerder woonde –  wandelde ik veel. Op momenten dat ik ergens een besluit over moest nemen, hielp het mij om fysiek ‘over te steken’. Dat kan hier ook. In Rotterdam kun je zelfs onder het water door fietsen! Ik geniet van Rotterdam wereldstad en Rotterdam ‘ja toch niet dan’. Rotterdammers zijn benaderbaar en eerlijk in hun houding. Ik voel me echt welkom en thuis.

SIF-R: Impact Investing/Motivatie

In 2021 leerde ik SIF-R kennen via Mirjam van Rijn, via Team Toekomst. Eerder werkte ik voor landelijke vermogensfondsen. Via Mirjam raakte ik met Bart in gesprek en zo is het balletje gaan rollen. Impact investing kende ik zijdelings, vanuit mijn tijd bij stichting DOEN. Destijds zag ik dat  je als fonds veel kunt bereiken als je je richt op één thema of op één regio of stad. SIF-R is het eerste place-based fonds in Nederland. We werken samen met we zijn onderdeel van een heel netwerk– ondernemers, medewerkers bij de gemeente, mensen die in de wijk actief zijn-  die ook die visie hebben: dat het kan.

Team: Verantwoordelijkheden/Kracht

Binnen het team hou ik me bezig met de impact die zowel SIF-R als de ondernemingen maken.  Ondernemingen met een sociale doelstelling zijn goed in het bieden van zinvol werk of opleiding aan Rotterdammers. Waarom werkt hun formule? En hoe meet je dat? Impact meten vertelt eigenlijk de weg die je aflegt als onderneming: wat er goed gaat, wat er minder goed gaat, wat je niet had verwacht en waar je trots op bent. Het kost tijd om dat als proces in te richten – en de meeste ondernemers besteden die liever aan hun medewerkers of bedrijfsproces. Dat snap ik heel goed. En toch, als je eenmaal een manier hebt gevonden die bij je past, helpt structureel nadenken over je impact je om, in de hectiek van alle dag, een stap terug te zetten en te reflecteren op wat je doet. En of je ergens bij moet sturen. Hoe je over impact rapporteert bestaan allerlei formats, maar je kiest uiteindelijk zelf wat bij jouw onderneming past: dat kan een rapport zijn, maar ook een visuele weergave van wat je doet en op wie dat effect heeft.

Daarnaast ben ik betrokken bij een stadsbreed project met medewerkers van Maatschappelijke Ontwikkeling en WSPR van de gemeente, VoorGoed en Thrive. We maken ons sterk voor een systeem verandering: méér werk naar de wijken. In wijken in de stad zelf is namelijk weinig werk. Als we zeggen dat we een stad willen waar iedere Rotterdammer telt en meedoet, dan is werk daar een belangrijk element in. En dan past het om wijkbewoners te faciliteren om betaald werk in hun eigen wijk te doen.

Motivatie/Drijfveer

De moed en het lef van dit team. Wat we doen is niet ‘regulier investeren’. We zwemmen vaak tegen de stroom in en vinden nieuwe wegen om sociale impact te maken en daar ook de taal van financiers in te spreken. Dat is niet altijd makkelijk! Gelukkig zijn we onderdeel van een grote beweging. Er zijn meer ondernemers dan we kennen die dit al doen. Ondernemen met hart en ogen voor wat er om je heen gebeurt. Dat houdt me scherp, er is nog zoveel wat ik niet weet.

 Samenwerking & Persoonlijke Ontwikkeling

Bij SIF-R is ruimte om je te ontwikkelen en krijgt iedereen veel verantwoordelijkheid. Dat betekent dat we veel aan elkaar hebben als sparring partners. En we lachen veel! Dat teamwerk betekent uit je comfort zone komen. Ik ben geneigd om dingen zelf te willen oplossen: maar in een context waarin SIF-R opereert heb je elkaar zo hard nodig. Dat is mijn leerpunt.

Passie buiten SIF-R?

Dan ben ik muziek of soep aan het maken, buiten aan het water, of ik vergeet de rest van de wereld bij een goed boek. Ik hou ervan om verhalen van mensen te horen, en om naar mensen te luisteren. En om  sfeer en verbinding te maken. Momenteel lees ik ‘Ilyas’ van Ernest van der Kwast; geënt op Van der Kwast’s ervaringen als Rotterdamse Douwer (mentor) van een jongere stadgenoot. Echt een aanrader, hij is zó goed in het formuleren van terloopse zinnen, literaire vondsten.