Impact boekhouding op orde

Share

Steeds meer mensen hebben het over het maken van ‘impact’. Ook bij SIF-R en haar ondernemingen staat impact maken centraal. Elke dag werken we hard om samen een verschil te maken voor onze stad en alle Rotterdammers die er wonen. Maar, wat verstaan we precies onder impact? En, hoe weten we of wat we doen ook écht effect heeft?

Social Impact Fonds Rotterdam maakt zich hard voor een stad waarin elke Rotterdammer meetelt én meedoet. In onze stad liggen er grote maatschappelijke uitdagingen om dat voor elkaar te krijgen. Rotterdam kent een grote groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe helpen we hen weer duurzaam aan werk? Hoe bestrijden we belemmeringen tot duurzame arbeidsparticipatie zoals armoede, schulden en sociale uitsluiting? Hoe verduurzamen we de stad op een manier die betaalbaar en bereikbaar is voor iedere Rotterdammer? Door middel van investeringen in sociale ondernemingen die een verschil (kunnen) maken op deze vraagstukken, levert SIF-R een bijdrage aan de ontwikkeling van onze stad.

Succesvol impact maken betekent voor SIF-R en haar ondernemingen voornamelijk het goed en duurzaam begeleiden van de focus doelgroep naar werk. Maar, impact maken gaat nog veel verder. Werk geeft mensen zekerheid, zelfvertrouwen, eigenwaarde en vertrouwen in de toekomst – wat weer verdere positieve effecten heeft op participatie op andere maatschappelijke vlakken.  Daarom houdt SIF-R haar ondernemingen scherp op het meten van impact, en biedt hulp daar waar nodig.  Want, het is van uiterst belang om te weten of je interventies ook écht effect hebben

Maar, impact meten wordt door vele ondernemers nog ervaren als een lastig administratief obstakel. Er is geen standaardmodel om impact te meten. Dit is voor iedere onderneming en de verschillende doelgroepen waarmee ze werken weer anders. Ondernemingen moeten zelf ondervinden wat werkt, wat niet, én hoe ze aan de data komen. Dit is een tijdsintensieve investering waar sociale ondernemers vaak niet aan toe komen door hun dagelijkse werkzaamheden.  Tegelijkertijd zijn er standaarden in ontwikkeling waar een goede impact meting aan moet voldoen.

SIF-R heeft in samenwerking met Jacoline Plomp van Avance en Prof. Karen Maas (Impact Centre Erasmus) een Ronde Tafel sessie georganiseerd voor haar ondernemingen om stil te staan bij het belang van impact meten en het gesprek erover warm te houden. Impact meten kan een verfrissende focus geven binnen je ondernemingen. Al voelt het als een berg werk, het is belangrijk om klein te beginnen met de data die je al hebt. Uiteindelijk wil je naar een systeem werken waarin impact meten wordt opgenomen in je dagelijkse bezigheden, net zoals je financiële administratie. Impactmeten is de eerste keer een diepte-investering, maar erna een kwestie van bijhouden.

Impact maken doen we samen. SIF-R start met een aantal van haar ondernemingen een verdiepend traject, begeleid door Avance.  Aan de hand van verdiepende gesprekken kunnen we beter aansturen op impact meten én maken, zodat we per kwartaal precies weten wat het resultaat is! Zo krijgen we ook beter zicht op wat het werkelijke effect is van onze investeringen!

Meer weten over SIF-R’s impact? Eind januari wordt de Impact Rapportage van 2021 gepubliceerd.

Ben je zelf ondernemer en ervaar je ook obstakels in het meten van je impact? Vind meer informatie en tips in de onderstaande links.

Drie goede redenen om je impact te meten

Impact denken en doen: Hoe krijg je ze mee