Nieuws

Shape image svg
Nieuwe Investment Manager – AF Advisors

Nieuwe Investment Manager - Casper Valkenburg

SIFR gaat samenwerken met AF Advisors, een toonaangevend consultancykantoor gericht op de vermogensbeheerindustrie. De samenwerking uit zich in de extra ondersteuning vanuit AF Advisors in het managen van de huidige investeringsportefeuille en het waarderen van nieuwe ondernemingen. Daarom zal Casper Valkenburg zich bij het investeringsteam van SIFR voegen namens AF Advisors.

SIFR ontvangt 2 mln investering van Europees programma Kansen voor West II

SIFR ontvangt 2 mln investering van Europees programma Kansen voor West II

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is een fonds ter beschikking gesteld door de Europese Unie. Kansen voor West is één van hun meerjarige economische stimuleringsprogramma’s om structurele hervorming in gang te zetten richting een slimmere, groenere en socialere markteconomie.

Afscheidsinterview Lenny van Klink

Lenny van Klink - Oprichter, Manager & Lid Investeringscomité

Lenny van Klink is mede-initiatiefnemer en oprichter van SIFR en sindsdien betrokken geweest als manager. Het fonds is de afgelopen jaren enorm gegroeid en begeeft zich aan de start van een nieuwe fase. Op dit keerpunt neemt Lenny afscheid bij SIFR. De oprichting van zijn start-up Salacia Solutions, vraagt focus van Lenny. We kijken samen terug op de weg die Lenny met Social Impact Fonds Rotterdam heeft afgelegd…

Vacature Stagiair(e) Impact & the City

Nieuwe Vacature: Stagiair(e) Impact & the City

Toe aan inspiratie na de zomervakantie? Meld je aan voor een stage bij Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR) en duik in de leerzame wereld van maatschappelijke impact maken en ontwikkel expertise in investeringsland! Wij bieden een hands-on stage waarin je meebouwt aan het ecosysteem van impact financieren tot het ontwikkelen van ondersteunende programma’s voor sociaal ondernemers.

Vacature WWC Zakelijk Leider

WerkWijkCoöperatie zoekt een Algemeen Zakelijk Leider

Ben jij op zoek naar een uitdaging? Om de Wijkwerkcoöperatie te begeleiden met het zetten van de volgende stappen in haar ambitie en groei is de coöperatie op zoek naar een zakelijk leider die bedrijfseconomisch onderlegd is, maar ook in grote mate affiniteit heeft met de sociale coöperatieve gedachte. Lees hier meer!

Kwartaalrapportage Q2 2022

Kwartaalrapportage 2022 - 2e Kwartaal

Ieder kwartaal brengt SIFR een kwartaalrapportage uit. In deze kwartaalrapportage is alle inhoudelijke informatie te vinden over SIFR en de ontwikkelingen van de afgelopen paar maanden. De financiële stand van zaken is niet te vinden in deze rapportage. Deze informatie wordt separaat aan de investeerders van het fonds gestuurd.

Van start met WERK in de WIJK?

Kennismakingssessie Werk in de Wijk

Samen met de Rotterdam Impact Coalitie en vele Rotterdamse ondernemers, wijkorganisaties en coöperaties, zijn we uit de startblokken gekomen met het meerjarige URBACT Use-It/Werk in de Wijk project!

Presentatie Trividend – Mechelen

Place-Based Impact Investing goes international @Trividend

Trividend is het place based sociaal investeringsfonds voor Vlaanderen (België). Zij bestaan inmiddels 20 jaar en organiseerden daarom een tweedaags event in Mechelen, om in Europa onderlinge samenwerking tussen sociale investeringsfondsen op gang te brengen. Met gepaste trots presenteerde SIFR de Rotterdamse aanpak!

Impact Rapportage 2021

Impact Rapportage 2021

Voor u ligt de Impact Rapportage 2021 van Social Impact Fonds Rotterdam. In deze rapportage leest u de stand van zaken en reflectie op de gerealiseerde impact van onze portefeuille ondernemingen en programma's.

Kwartaalrapportage Q1 2022

Kwartaalrapportage 2022 - 1e Kwartaal

Ieder kwartaal brengt SIFR een kwartaalrapportage uit. In deze kwartaalrapportage is alle inhoudelijke informatie te vinden over SIFR en de ontwikkelingen van het eerste kwartaal van 2022. De financiële stand van zaken is niet te vinden in deze rapportage. Deze informatie wordt separaat aan de investeerders van het fonds gestuurd.

Kennismaken met…Bart Meijs

SIFR's Managing Director - Bart Meijs

Maak kennis met SIFR's multidisciplinaire team. Saving the best for last, ons Managing Director Bart Meijs! Met 18 jaar werkervaring in de wereld van impact investing is hij algeheel verantwoordelijk voor het fonds. Hoe is Bart in de wereld van impact investing terecht gekomen? En hoe kijkt hij eigenlijk naar de toekomst van het fonds? Lees hier meer over Bart!

Prestatiecontract WERK: Afhandelingsproces

1 Jaar verder... en dan? Aanleveren bewijstukken en uitbetaling!

UPDATE PILOT: De eerste ondernemingen hebben hun prestatiecontract deelnemers 1 jaar in dienst; de eerste mijlpalen zijn behaald! Langzamerhand wordt het tijd om de bewijstukken te verzamen en op te sturen, zodat de prestatiebijdrage ook werkelijk uitgekeerd kan worden! Maar wat wordt er precies van de ondernemer gevraagd?

Kennismaken met… Suzanna Vergouwe

SIFR's Senior Impact Investment Analist - Suzanna Vergouwe

Wie zijn de mensen achter Social Impact Fonds Rotterdam? Maak kennis met SIFR's interdisciplinaire team! Suzanna Vergouwe is sinds begin 2021 aangesloten bij het fonds als Senior Impact Investment Analist. Zij is verantwoordelijk voor de beoordeling van nieuwe ondernemingen op impact, het mede-managen van bestaande portfoliobedrijven op impact én bouwt actief aan het impact raamwerk van SIFR! Lees hier meer...

Kennismaken met… Maaike Luiten

SIFR's Marketing & Communicatie Medewerker - Maaike Luiten

Maak kennis met ons interdisciplinaire team! Maaike is een half jaar geleden bij het fonds aangesloten om leven te blazen in de marketing & communicatie afdeling van het fonds. Lees hier meer over Maaike en haar ervaringen bij SIFR...

SIFR investeert €450.000 in Kaapse Brouwers BV

Kaapse Brouwers wil méér voor de stad betekenen! SIFR investeert €450.000 in de Rotterdamse Bierbrouwerij.

Het Kaapse biertje heeft een prominente plek op de Rotterdamse drankkaart veroverd. De investering van Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR) gaat nu niet alleen een bijdrage leveren aan de verdere groei van de onderneming, maar legt voornamelijk de focus op het maken van meer sociale impact.

Nieuwe Impact Investing Stagair – Zajko Skobalj

Nieuwe Impact Investing Stagair - Zajko Skobalj

Al ruim een maand wordt het SIFR team versterkt door een nieuwe stagair: Zajko Skobalj. Zajko had naast zijn Finance studie nog wat uurtjes over en zocht naar betekenisvolle nieuwe uitdaging. Welkom in ons multidisciplinaire team! Maak hier kennis met Zajko en lees meer over zijn eerste indrukken.

Kennismaken met… Mirjam van Rijn!

Mirjam van Rijn - Uitvoerend Programma Ontwikkelaar

Wie zijn de mensen achter Social Impact Fonds Rotterdam? Bakken vol werkervaring bij de gemeente Rotterdam, haar hart op de juiste plek én beide benen diep gegrond in de stad. Mirjam van Rijn ontbindt de grote vraagstukken van Rotterdam en ontwikkelt de inhoudelijke programma's voor SIFR! Maak hier kennis met Mirjam!

Interview met Gemeente Rotterdam – Aad van der Werf (WSPR)

Interview met Gemeente Rotterdam - Aad van der Werf (WSPR)

PRESTATIECONTRACT: Werkloosheid is één van de grote uitdagingen van de stad Rotterdam. De Gemeente Rotterdam heeft een groot raamwerk aan loketten en programma's om zo veel mogelijk mensen weer aan het werk te helpen. Maar hoe zien zij de rol van sociale ondernemers in de oplossing van dit vraagstuk? En hoe kijkt de gemeente naar de meerwaarde van het prestatiecontract én het grootschalig betalen voor impact?

Kwartaalrapportage SIFR

Kwartaalrapportages 2021

Ieder kwartaal brengt SIFR een kwartaalrapportage uit. In deze kwartaalrapportage is alle inhoudelijke informatie te vinden over SIFR en de ontwikkelingen van de afgelopen paar maanden. De financiële stand van zaken is niet te vinden in deze rapportage. Deze informatie wordt separaat aan de investeerders van het fonds gestuurd.

Studio Eendracht – Het Rotterdams Schuldenvraagstuk

In gesprek met SIFR: Het Rotterdamse Schuldenvraagstuk

Dit jaar was het thema voor de 24H live talkshow Studio Eendracht armoede. Studio Eendracht een initiatief van alle huurders van Bureau Eendracht om geld in te zamelen voor de jongeren van Heilige Boontjes. Om een breder publiek bekend te maken met het Rotterdamse schuldenvraagstuk gaan we in gesprek met Ronald Kool (Gemeente Rotterdam), Jamal Oulel (Social Debt) & Camiel Kuipers (Buddy Payment). Hoe groot is het probleem en wat kunnen we er samen aan doen?

SIFR’s Junior Investment Analist: Sandra Schep

SIFR's Junior Investment Analist: Sandra Schep

Wie zijn de mensen achter Social Impact Fonds Rotterdam? Sandra Schep is een jaar geleden bij SIFR begonnen als stagiaire, maar ondertussen doorontwikkeld en gepromoveerd naar Junior Investment Analist. Gefeliciteerd! Lees meer en maak kennis met Sandra!

SIFR investeert 500.000 euro in budgetbeheer applicatie van Rotterdamse Buddy Payment B.V

SIFR investeert 500.000 euro in budgetbeheer applicatie van Buddy Payment B.V

Schulden blijkt één van de grote belemmeringen om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan werk te helpen. SIFR bouwt een portefeuille van elkaar versterkende sociale ondernemingen op het gebied van schuldhulp. Buddy Payment is hiervan onze eerste aandeleninvestering en daar zijn wij trots op!

Interview Investment Team

SIFR's Investment Team - Interview

Wie zijn de mensen die Social Impact Fonds Rotterdam maken? Geert Wassens en Hidde de Lange draaien nu een jaar lang mee als managers in de flexibele schil van SIFR's investment team. Wat houdt de functie Investment Managers nou precies in? En hoe kijken zij terug op het afgelopen jaar en de ontwikkelingen binnen het fonds? In dit interview delen ze hun ervaringen en inzichten!

Vervolginvestering: Flexcraft Young UP B.V.

Flexcraft Young UP B.V. - Het eerste échte sociale uitzendbureau van Nederland

SIFR heeft in 2021, middels een TA lening, Stichting Young UP begeleid in de transitie naar een commerciële onderneming. Nu doet SIFR een vervolginvestering: door de joint venture met uitzendbureau Flexcraft en de oprichting van FlexCraft Young UP B.V. tillen wij Young UP naar een nieuw niveau!

Impact Maken & Meten: Breng je impact boekhouding op orde!

Breng je impact boekhouding op orde!

Steeds meer mensen hebben het over het maken van ‘impact’. Ook bij SIFR en haar ondernemingen staat impact maken centraal. Elke dag werken we hard om samen een verschil te maken voor onze stad en alle Rotterdammers die er wonen. Maar, wat verstaan we precies onder impact? En, hoe weten we of wat we doen ook écht effect heeft?

Interview met The Young Digitals: Marc Pieterse

Interview met The Young Digitals - Marc Pieterse

PRESTATIECONTRACT: Werkloosheid van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is één van de grote vraagstukken van onze stad en sociaal ondernemerschap kan hier, aanvullend op de gemeente, een enorme bijdrage aan leveren. De juiste begeleiding voor de doelgroep is van groot belang, maar brengt vaak ook extra kosten met zich mee. Voor Goed en Social Impact Fonds Rotterdam zijn samen met de Gemeente Rotterdam een pilot gestart waarin, sociale ondernemers worden beloond voor de impact die zij maken. Wij gaan in gesprek met Marc Pieterse van The Young Digitals. Zij zijn één van de zeven ondernemingen, die als eerste het prestatiecontract hebben ondertekend.

Nieuwe investering schuldenstrategie: Oppepper Lokaal in Delfshaven

Nieuwe investering: Oppepper Lokaal in Delfshaven

Samen met Oppepper Lokaal ontwikkelen wij een publiek/private samenwerking, waarin persoonlijke aandacht en vertrouwen centraal staat. Het doel is aanvullend te zijn op het huidige dienstverlenende raamwerk van de gemeente, meer huishoudens te bereiken én te helpen! Sociale partners in de wijken waar dit initiatief wordt ingezet worden uitbetaald aan de hand van ‘outcome payments’: een innoverend verdienmodel, niet op de basis van inzet, maar van resultaat!

SIFR Voor Rotterdammers, Door Rotterdammers?! Interview met Finance Intern Anass

SIFR voor Rotterdammers, door Rotterdammers?!

In het thema van de Week van Diversiteit & Inclusiviteit zijn wij in gesprek gegaan met Anass Darkaoui. Anass is masterstudent Financial Economics aan de Erasmus Universiteit en heeft in het afgelopen jaar als Investment Intern het Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR) team versterkt. Oktober is zijn laatste maand. Een goed moment dus om samen een kopje koffie te drinken om te reflecteren op zijn ervaringen en bijdrage aan Social Impact Fonds Rotterdam, zijn kijk op diversiteit en inclusiviteit én de uitdaging die ons te wachten staat om de Rotterdamse samenleving te vertegenwoordigen!

Investering gemeente Rotterdam in SIFR!

Voor de investeringsstrategie op het thema schulden

SIFR is trots op de investering van de gemeente Rotterdam van 2,5mln euro in SIFR. Het afgelopen jaar hebben gemeente en SIFR gezamenlijk gewerkt aan de strategie om meer Rotterdammers met schulden te helpen. Met de 2,5 mln euro wordt gericht geïnvesteerd in ondernemingen die ervoor zorgen dat er meer mogelijkheden voor schulddienstverlening ontstaan, of die ervoor zorgen dat de wijkpartners en sociale ondernemers, die groot bereik hebben onder schuldenaren, gericht deze schuldenaren kunnen helpen.

City deal impact ondernemen vandaag ondertekend

City deal impact ondernemen vandaag ondertekend

De vandaag gelanceerde en door Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR), partners in de Rotterdam Impact Coalitie en 77 andere partijen ondertekende City Deal Impact Ondernemen zet zich in om het voor ondernemers makkelijker te maken om impactvol te ondernemen. Een positieve maatschappelijke of ecologische bijdrage leveren met de onderneming.

Van landelijk vermogensfonds naar Rotterdams investeringsfonds: wat valt op?

Over de belofte van place based impact investing

Sinds 1 januari 2021 is Suzanna Vergouwe in dienst bij het SIFR. Zij is nu bijna twee maanden aan het werk en merkt het verschil tussen een landelijk opererend vermogensfonds en lokaal geworteld place based impact fonds in alles wat SIFR doet.

Wat is technical assistance?

Waarom SIFR een TA-faciliteit heeft

Bart Meijs van SIFR licht toe.

De belofte van de social impact bond

De bijdrage van SIFR aan het recent verschenen boek ' De belofte van de social impact bond'

Met het oprichten van organisaties voor ontwikkeling, investering en onderzoek bouwt Rotterdam aan een ecosysteem voor resultaatfinanciering. Overheid en private partijen werken hierbij nauw samen binnen de Rotterdam Impact Coalitie.

SIFR verwelkomt Suzanna Vergouwe als nieuw teamlid

Suzanna Vergouwe per 1 januari 2021 nieuw teamlid

Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR) verwelkomt Suzanna Vergouwe bij het fonds als nieuw teamlid. Suzanna wordt als senior impact investment analist verantwoordelijk voor de beoordeling van nieuwe ondernemingen, het mede-managen van bestaande portfoliobedrijven en gaat meebouwen aan het impactraamwerk van het fonds. Suzanna heeft jarenlange fondservaring bij landelijke vermogensfondsen en heeft daarnaast een groot sociaal Rotterdams netwerk.

Interview Willem Schramade over place based impact investing in Rotterdam

De kansen van Place based impact investing

Sinds kort is het boek Duurzaam Kapitalisme van Willem Schramade uit. Social Impact Fonds Rotterdam wordt daarin genoemd als interessant nieuw fonds met potentie. Vier vragen daarover aan Willem Schramade, auteur van het boek.

SIFR heeft recent 3 leningen verstrekt

Drie ondernemingen hebben recent een lening, bedoeld voor technische assistentie, ontvangen

De ervaring in de impact investeringsmarkt is dat vele sociale ondernemingen aan het innoveren zijn, waarbij de focus veelal op de sociale uitdaging ligt. Focus op het oplossen van een sociale uitdaging vraagt regelmatig ook innoveren in de organisatie en in het verdienmodel. Door het verstrekken van relatief kleine ‘Technische Assistentie leningen’ helpen we de ondernemer om stappen te zetten op bovenstaande punten. De slagingskans voor de ondernemer neemt daarmee toe. Er zijn de afgelopen maanden TA-leningen verstrekt aan de volgende drie Rotterdamse ondernemingen: 1. Mama Taxi 2. Bouwerswerkplaats 3. Young Up!

Social Impact Bonds – geschikt voor de thema’s van SIFR?

De visie van SIFR

Het Social Impact Fonds Rotterdam komt voort uit de werkgroep impact investing. Een werkgroep die in 2016 is gevormd door de personen die in Rotterdam de eerste social impact bond hebben gerealiseerd van het vasteland van Europa: De Buzinezzclub. Een buitengewoon interessant en succesvol contract met ondernemer Leo van Loon, die aantoonde dat zijn onderneming aanzienlijke kosten kon besparen bij de gemeentelijke overheid en door de gemeentelijke overheid werd uitbetaald op die besparingen.

Impactraamwerk SIFR beschikbaar

Het impactraamwerk geeft zicht op de wijze waarop SIFR bijdraagt aan de thema's van de stad.

Het Social Impact Fonds Rotterdam heeft eind juni 2020 het impactraamwerk opgeleverd, in nauwe samenwerking met Impact Centre Erasmus (Dr. Karen Maas) en Avance Impact (Jacoline Plomp).

Covid-faciliteit voor sociale ondernemingen beschikbaar

Voor sociale ondernemingen in Rotterdam die als gevolg van Covid-19 cashflow-problemen hebben.

Veel (sociale) ondernemingen hebben het nu zwaar door de maatregelen als gevolg van het coronavirus. Dat geldt zeker voor sociale ondernemingen die veelal weinig vet op de botten hebben of een nog vroeg businessmodel.