Van landelijk vermogensfonds naar Rotterdams investeringsfonds: wat valt op?

Over de belofte van place based impact investing

Shape image svg

Sinds 1 januari 2021 is Suzanna Vergouwe in dienst bij het SIFR. Zij is nu bijna twee maanden aan het werk en merkt het verschil tussen een landelijk opererend vermogensfonds en lokaal geworteld place based impact fonds in alles wat SIFR doet.

 

Suzanna: ‘in mijn tijd bij Doen en Kansfonds kregen wij ook regelmatig aanvragen binnen vanuit Rotterdamse organisaties en sociale ondernemingen. Vermogensfondsen kunnen donaties of leningen beschikbaar stellen gedurende een aantal jaren. We zagen dat stabiele lokale financiering vinden voor sociale ondernemers lastig is. Want businesscases van sociaal ondernemers zijn vaak kwetsbaar, omdat naast een product tevens maatschappelijke impact wordt gerealiseerd, maar voor die impact wordt vaak niet betaald. Landelijk opererende fondsen kunnen wel iets betekenen in gesprekken met gemeenten in relatie tot een lokale ondernemer, maar daar hield het vaak op. Er is een instrument nodig dat de financiele overbrugging kan maken naar een meer stabiele positie. Dat dat vergt lokale kennis, goede samenwerking met de lokale overheid en lokale beleidsmakers. Dat kun je van een landelijk vermogensfonds niet direct verwachten.’

 

SIFR zoekt de sociaal ondernemers die het verschil kunnen maken en gaat met hen aan de slag om ervoor te zorgen dat die aanvullende financiering door de gemeente op impact wel mogelijk wordt en dat SIFR vervolgens kan investeren. Door de goede relatie met de gemeente en in samenwerking met Voor Goed Agency en Thrive als onderzoeksinstituut ontstaan mogelijkheden om de neuzen dezelfde kant uit te krijgen en te houden. Dat biedt enorme potentie, niet alleen in Rotterdam, maar ook in de samenwerking met de landelijke vermogensfondsen.

Gerelateerd nieuws

Impact Rapportage 2021

Impact Rapportage 2021

Voor u ligt de Impact Rapportage 2021 van Social Impact Fonds Rotterdam. In deze rapportage leest u de stand van zaken en reflectie op de gerealiseerde impact van onze portefeuille ondernemingen en programma's.

Kwartaalrapportage Q1 2022

Kwartaalrapportage 2022 - 1e Kwartaal

Ieder kwartaal brengt SIFR een kwartaalrapportage uit. In deze kwartaalrapportage is alle inhoudelijke informatie te vinden over SIFR en de ontwikkelingen van het eerste kwartaal van 2022. De financiële stand van zaken is niet te vinden in deze rapportage. Deze informatie wordt separaat aan de investeerders van het fonds gestuurd.

Kennismaken met…Bart Meijs

SIFR's Managing Director - Bart Meijs

Maak kennis met SIFR's multidisciplinaire team. Saving the best for last, ons Managing Director Bart Meijs! Met 18 jaar werkervaring in de wereld van impact investing is hij algeheel verantwoordelijk voor het fonds. Hoe is Bart in de wereld van impact investing terecht gekomen? En hoe kijkt hij eigenlijk naar de toekomst van het fonds? Lees hier meer over Bart!