Van landelijk vermogensfonds naar Rotterdams investeringsfonds: wat valt op?

Over de belofte van place based impact investing

Shape image svg

Sinds 1 januari 2021 is Suzanna Vergouwe in dienst bij het SIFR. Zij is nu bijna twee maanden aan het werk en merkt het verschil tussen een landelijk opererend vermogensfonds en lokaal geworteld place based impact fonds in alles wat SIFR doet.

 

Suzanna: ‘in mijn tijd bij Doen en Kansfonds kregen wij ook regelmatig aanvragen binnen vanuit Rotterdamse organisaties en sociale ondernemingen. Vermogensfondsen kunnen donaties of leningen beschikbaar stellen gedurende een aantal jaren. We zagen dat stabiele lokale financiering vinden voor sociale ondernemers lastig is. Want businesscases van sociaal ondernemers zijn vaak kwetsbaar, omdat naast een product tevens maatschappelijke impact wordt gerealiseerd, maar voor die impact wordt vaak niet betaald. Landelijk opererende fondsen kunnen wel iets betekenen in gesprekken met gemeenten in relatie tot een lokale ondernemer, maar daar hield het vaak op. Er is een instrument nodig dat de financiele overbrugging kan maken naar een meer stabiele positie. Dat dat vergt lokale kennis, goede samenwerking met de lokale overheid en lokale beleidsmakers. Dat kun je van een landelijk vermogensfonds niet direct verwachten.’

 

SIFR zoekt de sociaal ondernemers die het verschil kunnen maken en gaat met hen aan de slag om ervoor te zorgen dat die aanvullende financiering door de gemeente op impact wel mogelijk wordt en dat SIFR vervolgens kan investeren. Door de goede relatie met de gemeente en in samenwerking met Voor Goed Agency en Thrive als onderzoeksinstituut ontstaan mogelijkheden om de neuzen dezelfde kant uit te krijgen en te houden. Dat biedt enorme potentie, niet alleen in Rotterdam, maar ook in de samenwerking met de landelijke vermogensfondsen.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe Investment Manager – AF Advisors

Nieuwe Investment Manager - Casper Valkenburg

SIFR gaat samenwerken met AF Advisors, een toonaangevend consultancykantoor gericht op de vermogensbeheerindustrie. De samenwerking uit zich in de extra ondersteuning vanuit AF Advisors in het managen van de huidige investeringsportefeuille en het waarderen van nieuwe ondernemingen. Daarom zal Casper Valkenburg zich bij het investeringsteam van SIFR voegen namens AF Advisors.

SIFR ontvangt 2 mln investering van Europees programma Kansen voor West II

SIFR ontvangt 2 mln investering van Europees programma Kansen voor West II

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is een fonds ter beschikking gesteld door de Europese Unie. Kansen voor West is één van hun meerjarige economische stimuleringsprogramma’s om structurele hervorming in gang te zetten richting een slimmere, groenere en socialere markteconomie.

Afscheidsinterview Lenny van Klink

Lenny van Klink - Oprichter, Manager & Lid Investeringscomité

Lenny van Klink is mede-initiatiefnemer en oprichter van SIFR en sindsdien betrokken geweest als manager. Het fonds is de afgelopen jaren enorm gegroeid en begeeft zich aan de start van een nieuwe fase. Op dit keerpunt neemt Lenny afscheid bij SIFR. De oprichting van zijn start-up Salacia Solutions, vraagt focus van Lenny. We kijken samen terug op de weg die Lenny met Social Impact Fonds Rotterdam heeft afgelegd…