Thema Schuldenstrategie

Nieuwe investering: Oppepper Lokaal in Delfshaven

Shape image svg

In Rotterdam is de schuldproblematiek zorgwekkend: er zijn circa 60.000 huishoudens met (een kans op) problematische schulden, waarvan de Kredietbank Rotterdam er jaarlijks slechts 2.000-2.500 kan ondersteunen. Dit betekent dus, dat circa 90% van de huishoudens met schulden niet eens in beeld komt bij de gemeente. Delfshaven is een van de wijken, waar de schuldenproblematiek groot is.  

Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR) investeert in Oppepper Lokaal: de opstart van een systeem veranderende wijkaanpak in Delfshaven op het gebied van schuldhulpverlening!

Oppepper Lokaal – een initiatief van Zorgvrijstaat en Rotterdamse Douwers – bereikt en helpt mensen met schuldproblematiek middels systeem veranderende wijkaanpak. De missie van Oppepper Lokaal is het bereiken van meer mensen en ze duurzaam uit de schulden helpen, middels persoonlijke aandacht en het creëren van vertrouwen in de wijk. Oppepper Lokaal start deze pilot in samenwerking met SIFR en de gemeente Rotterdam. Samen willen we bewijzen dat deze publiek-private samenwerking een aanvullende rol kan hebben op het bestaande schuldhulp raamwerk van de gemeente. Oppepper Lokaal realiseert op deze manier voor een blauwdruk, die bij succes kan worden uitgerold over meerdere wijken in de gemeente. Daarnaast experimenteren we met de inzet van ICT-toepassingen om de hulpverlening efficiënter te maken.

In deze pilot onderzoeken we tevens het terugverdienmodel. Sociale partners in de wijken worden uitbetaald indien zij additioneel inwoners bereiken, het juiste traject met hen doorlopen én ze een jaar na afloop nog steeds uit de schulden zijn. Dit noemen we outcome payments: niet betaald worden voor de inzet, maar voor het behalen van resultaat! Bij succes wil de gemeente Rotterdam 100% overschakelen op outcome payments.

Samen met Oppepper Lokaal zetten wij de eerste stap naar de blauwdruk voor systeem veranderende samenwerking in schuldhulp. Daar mogen we trots op zijn!

Gerelateerd nieuws

SIFR Voor Rotterdammers, Door Rotterdammers?! Interview met Finance Intern Anass

SIFR voor Rotterdammers, door Rotterdammers?!

In het thema van de Week van Diversiteit & Inclusiviteit zijn wij in gesprek gegaan met Anass Darkaoui. Anass is masterstudent Financial Economics aan de Erasmus Universiteit en heeft in het afgelopen jaar als Investment Intern het Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR) team versterkt. Oktober is zijn laatste maand. Een goed moment dus om samen een kopje koffie te drinken om te reflecteren op zijn ervaringen en bijdrage aan Social Impact Fonds Rotterdam, zijn kijk op diversiteit en inclusiviteit én de uitdaging die ons te wachten staat om de Rotterdamse samenleving te vertegenwoordigen!

Investering gemeente Rotterdam in SIFR!

Voor de investeringsstrategie op het thema schulden

SIFR is trots op de investering van de gemeente Rotterdam van 2,5mln euro in SIFR. Het afgelopen jaar hebben gemeente en SIFR gezamenlijk gewerkt aan de strategie om meer Rotterdammers met schulden te helpen. Additioneel aan de inzet vanuit de gemeente, gericht op de doelgroepen die de gemeente niet kan helpen, omdat de schulden bijvoorbeeld nog te klein zijn, of omdat ze de schuldenaren niet bereikt. Met de 2,5 mln euro wordt gericht geïnvesteerd in ondernemingen die ervoor zorgen dat er meer mogelijkheden voor schulddienstverlening ontstaan, of die ervoor zorgen dat de wijkpartners en sociale ondernemers, die groot bereik hebben onder schuldenaren, gericht deze schuldenaren kunnen helpen. De strategie kent drie onderdelen. In onderstaand plaatje staan de drie onderdelen samengevat. Dit is de thematische manier van investeren die SIFR anders maakt dan andere impactfondsen. We werken niet alleen aan goede investeringsproposities, maar beogen katalysator te zijn voor systeemverandering voor wat ons betreft het grootste vraagstuk van de stad Rotterdam. Heb je vragen over de strategie op schulden, of ben je een ondernemer die denkt bij te kunnen dragen aan deze strategie, neem contact op met SIFR.

City deal impact ondernemen vandaag ondertekend

City deal impact ondernemen vandaag ondertekend

De vandaag gelanceerde en door Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR), partners in de Rotterdam Impact Coalitie en 77 andere partijen ondertekende City Deal Impact Ondernemen zet zich in om het voor ondernemers makkelijker te maken om impactvol te ondernemen. Een positieve maatschappelijke of ecologische bijdrage leveren met de onderneming.