Thema Schuldenstrategie

Nieuwe investering: Oppepper Lokaal in Delfshaven

Shape image svg

In Rotterdam is de schuldproblematiek zorgwekkend: er zijn circa 60.000 huishoudens met (een kans op) problematische schulden, waarvan de Kredietbank Rotterdam er jaarlijks slechts 2.000-2.500 kan ondersteunen. Dit betekent dus, dat circa 90% van de huishoudens met schulden niet eens in beeld komt bij de gemeente. Delfshaven is een van de wijken, waar de schuldenproblematiek groot is.  

Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR) investeert in Oppepper Lokaal: de opstart van een systeem veranderende wijkaanpak in Delfshaven op het gebied van schuldhulpverlening!

Oppepper Lokaal – een initiatief van Zorgvrijstaat en Rotterdamse Douwers – bereikt en helpt mensen met schuldproblematiek middels systeem veranderende wijkaanpak. De missie van Oppepper Lokaal is het bereiken van meer mensen en ze duurzaam uit de schulden helpen, middels persoonlijke aandacht en het creëren van vertrouwen in de wijk. Oppepper Lokaal start deze pilot in samenwerking met SIFR en de gemeente Rotterdam. Samen willen we bewijzen dat deze publiek-private samenwerking een aanvullende rol kan hebben op het bestaande schuldhulp raamwerk van de gemeente. Oppepper Lokaal realiseert op deze manier voor een blauwdruk, die bij succes kan worden uitgerold over meerdere wijken in de gemeente. Daarnaast experimenteren we met de inzet van ICT-toepassingen om de hulpverlening efficiënter te maken.

In deze pilot onderzoeken we tevens het terugverdienmodel. Sociale partners in de wijken worden uitbetaald indien zij additioneel inwoners bereiken, het juiste traject met hen doorlopen én ze een jaar na afloop nog steeds uit de schulden zijn. Dit noemen we outcome payments: niet betaald worden voor de inzet, maar voor het behalen van resultaat! Bij succes wil de gemeente Rotterdam 100% overschakelen op outcome payments.

Samen met Oppepper Lokaal zetten wij de eerste stap naar de blauwdruk voor systeem veranderende samenwerking in schuldhulp. Daar mogen we trots op zijn!

Gerelateerd nieuws

Nieuwe Investment Manager – AF Advisors

Nieuwe Investment Manager - Casper Valkenburg

SIFR gaat samenwerken met AF Advisors, een toonaangevend consultancykantoor gericht op de vermogensbeheerindustrie. De samenwerking uit zich in de extra ondersteuning vanuit AF Advisors in het managen van de huidige investeringsportefeuille en het waarderen van nieuwe ondernemingen. Daarom zal Casper Valkenburg zich bij het investeringsteam van SIFR voegen namens AF Advisors.

SIFR ontvangt 2 mln investering van Europees programma Kansen voor West II

SIFR ontvangt 2 mln investering van Europees programma Kansen voor West II

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is een fonds ter beschikking gesteld door de Europese Unie. Kansen voor West is één van hun meerjarige economische stimuleringsprogramma’s om structurele hervorming in gang te zetten richting een slimmere, groenere en socialere markteconomie.

Afscheidsinterview Lenny van Klink

Lenny van Klink - Oprichter, Manager & Lid Investeringscomité

Lenny van Klink is mede-initiatiefnemer en oprichter van SIFR en sindsdien betrokken geweest als manager. Het fonds is de afgelopen jaren enorm gegroeid en begeeft zich aan de start van een nieuwe fase. Op dit keerpunt neemt Lenny afscheid bij SIFR. De oprichting van zijn start-up Salacia Solutions, vraagt focus van Lenny. We kijken samen terug op de weg die Lenny met Social Impact Fonds Rotterdam heeft afgelegd…