Week van de Diversiteit & Inclusiviteit

SIFR voor Rotterdammers, door Rotterdammers?!

Shape image svg

In het thema van de Week van Diversiteit & Inclusiviteit zijn wij in gesprek gegaan met Anass Darkaoui. Anass is masterstudent Financial Economics aan de Erasmus Universiteit en heeft in het afgelopen jaar als Investment Intern het Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR) team versterkt. Oktober is zijn laatste maand. Een goed moment dus om samen een kopje koffie te drinken om te reflecteren op zijn ervaringen en bijdrage aan Social Impact Fonds Rotterdam, zijn kijk op diversiteit en inclusiviteit én de uitdaging die ons te wachten staat om de Rotterdamse samenleving te vertegenwoordigen!

Interview met Finance Intern Anass

Vertel, wat heb jij het afgelopen half jaar betekend voor Social Impact Fonds Rotterdam (SIFR)? Ik ben in mei 2021 bij SIFR aan de slag gegaan als Investment Intern, waarbij ik het investeringsteam mocht ondersteunen in het gehele investeringsproces: van binnenkomende leads tot aan de closing. Mijn focus lag op het bouwen en beoordelen van financiële modellen en de due diligence van ondernemingen.

In hoeverre was het sociale impact aspect van SIFR als investeringsfonds voor jou een motiverende factor om bij ons aan te sluiten voor je stage? Ik ben voorzitter van Co-Teacher, een stichting waarmee we zowel kansgelijkheid in het onderwijs en de participatie in de samenleving willen bevorderen. Via Co-Teacher ben ik met Mirjam van Rijn in contact gekomen over SIFR. Ik wilde mijn carrière binnen de investeringswereld graag verder ontwikkelen en Mirjam vertelde mij over ‘Place-Based Impact Investing’; de mooie combinatie tussen het realiseren van sociale impact en het behalen van rendement. Daar had ik nog nooit van gehoord en wilde het graag ervaren!

SIFR streeft inclusiviteit en diversiteit na met de investeringen in sociale ondernemingen. Wat betekent diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid voor jou? Ik vind het mooi om te zien, dat er binnen de sociale impact ondernemingen van SIFR zo veel diversiteit is! Er zit duidelijk veel talent in de Rotterdamse samenleving. Social Impact Fonds Rotterdam selecteert de ondernemingen op basis van sociale impact en hoe rendabel de onderneming is. Vervolgens worden daaruit de ondernemingen met de beste potenties gekozen om door te stromen en te begeleid te worden naar de volgende fase. SIFR bereikt dus een brede en diverse groep Rotterdammers, waardoor zij in staat zijn een heel diverse samenstelling te beheren in hun ondernemingen. Daar mogen ze trots op zijn.

Wat is volgens jou de kracht van SIFR? Kan jij bepaalde voorbeelden noemen, waarin je dat direct terug ziet?
SIFR weet goed met wie ze werken én voor wie ze werken! Veel organisaties willen graag iets voor de maatschappij betekenen, maar weten niet hoe ze de juiste doelgroep moeten bereiken. Soms missen ze kennis en ervaring om goed samen te kunnen werken. Dat heeft Social Impact Fonds Rotterdam wel! SIFR is een van de weinige investeerders, die openstaat om stichtingen te helpen zich te ontwikkelen richting een commerciële onderneming. Dat is super inclusief en divers, want iedereen met potentie krijgt de kans om sociale impact te maken én rendement te genereren! Hoe gaaf is dat?

Kan je een voorbeeld noemen van een proces binnen SIFR, waarin de inspraak van diverse mensen met verschillende achtergronden en perspectieven een duidelijk positief effect heeft?
Ja, het team van SIFR is niet alleen divers in geslacht, maar juist ook in opleiding en achtergrond. Niet iedereen heeft een economische achtergrond. Dit is vooral goed merkbaar tijdens overleg, waarbij ieder vanuit verschillend perspectief een onderwerp benadert. Diverse partijen hebben vanzelfsprekend verschillende drijfveren en doelen, maar bij SIFR zie komen die juist op een mooie manier samen. De combinatie van verschillende perspectieven is de kracht van SIFR.

Een van jouw eerste vragen bij oriëntatie was “of er bij SIFR een ‘Zuid-As cultuur’ hing?” Waar was je naar op zoek en wat was jouw eerste indruk van SIFR?
Heel anders dan andere partijen! Je hoeft niet in pak naar je werk te komen. SIFR is juist erg open en laagdrempelig – een enorm contrast vergeleken met de uitstraling van andere investeringsfondsen. Ik zocht naar een stage binnen de investeringswereld om te ontdekken, wat ik nu precies leuk vind. Als student geeft SIFR een unieke kans en biedt de cultuur, waar je verantwoordelijkheid krijgt en serieus genomen wordt. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen hier zich snel thuisvoelt.

Hoe voelde jij je binnen het team van SIFR? SIFR is een goede leerschool geweest waar ik ruimte kreeg om te leren, waar ik gewild was en fouten mocht maken. Ik heb een geweldige tijd gehad en kunnen ontdekken, dat ik mijn carrière voort wil zetten in de investeringswereld. Bij SIFR heb ik een sterke basis kunnen leggen om de skills te ontwikkelen, die ik daarvoor nodig heb: een springplank voor mijn carrière!

Als de kernwaarden van SIFR uitgaan van een “duurzamer en inclusiever Rotterdam: mens- en systeemgerichte verandering realiseren voor iedereen” vind je dan dat deze kernwaarden ook reflectief zijn voor het operationele team van SIFR? Of de visie voor de ondernemingen ook wordt gereflecteerd binnen het team? Wie ben ik om ‘nee’ te zeggen?!

Nou ja, jij bent hier een goed half jaar werkzaam geweest. Jouw mening is dus belangrijk! Je vertelt, dat SIFR als werkplek een toegankelijke en laagdrempelige uitstraling heeft.  Wij zien echter een flinke uitdaging om de Rotterdamse diversiteit, die wij wel in onze impact ondernemingen hebben, ook binnen ons eigen team terug te laten komen. Al onze jonge talenten in het SIFR-team zijn via-via bij SIFR terecht gekomen. Blijkbaar kunnen wij dus nog niet de nieuwe Rotterdamse talenten bereiken, die wij zoeken! Of weten zij ons niet te vinden?  Ja, ik snap het. Dat is een structureel probleem in de Rotterdamse samenleving, denk ik. Het is moeilijk voor SIFR om nieuwe diverse WO studenten werven, als deze niet op de universiteit te vinden zijn. Ik studeer er nu zelf, maar jammer genoeg zie ik niet veel mede Rotterdammers. De mensen die mijn achtergrond delen uit Rotterdam en die ook de opleiding Finance & Economics doen, zijn helaas maar op één hand te tellen.

Aan de oppervlakte levert SIFR een bijdrage aan de bevordering van diversiteit door zich zo laagdrempelig en toegankelijk mogelijk op te stellen om iedereen een kans te geven. De komst van onze nieuwe vrouwelijke versterking voor Marketing & Communicatie laat al zien, dat SIFR breed en actief zoekt naar nieuwe mensen! SIFR is al werkzaam in hartje Rotterdam, maar desondanks blijft het lastig nieuwe talenten te vinden, die de Rotterdamse samenleving en ethos representeren. Misschien zijn ze er niet? Je kan gaan vissen in een zee met weinig vissen, maar de hoeveelheid hengels zal dan niet opwegen tegen het feit dat de poel enorm klein is.
SIFR voert actief strijd om diversiteit systematisch aan te pakken! De allesomvattende aanpak begint wat betreft structurele problemen in de Rotterdamse samenleving bij de wortel. Alle investeringen en ondernemingen binnen SIFR vormen samen de oplossing om die verandering te realiseren: door te zorgen voor banen, re-integratie etc. Hier komt de waarde van Impact Investeren des te meer naar voren. Talent met brede diversiteit wat betreft opleiding, achtergrond en geslacht is de toekomst! Het is een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is. Hierbij dus de oproep aan alle talenten, die twijfelen of ze goed genoeg zijn: laat je horen en geef jezelf de kans!

Gerelateerd nieuws

Nieuwe Investment Manager – AF Advisors

Nieuwe Investment Manager - Casper Valkenburg

SIFR gaat samenwerken met AF Advisors, een toonaangevend consultancykantoor gericht op de vermogensbeheerindustrie. De samenwerking uit zich in de extra ondersteuning vanuit AF Advisors in het managen van de huidige investeringsportefeuille en het waarderen van nieuwe ondernemingen. Daarom zal Casper Valkenburg zich bij het investeringsteam van SIFR voegen namens AF Advisors.

SIFR ontvangt 2 mln investering van Europees programma Kansen voor West II

SIFR ontvangt 2 mln investering van Europees programma Kansen voor West II

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is een fonds ter beschikking gesteld door de Europese Unie. Kansen voor West is één van hun meerjarige economische stimuleringsprogramma’s om structurele hervorming in gang te zetten richting een slimmere, groenere en socialere markteconomie.

Afscheidsinterview Lenny van Klink

Lenny van Klink - Oprichter, Manager & Lid Investeringscomité

Lenny van Klink is mede-initiatiefnemer en oprichter van SIFR en sindsdien betrokken geweest als manager. Het fonds is de afgelopen jaren enorm gegroeid en begeeft zich aan de start van een nieuwe fase. Op dit keerpunt neemt Lenny afscheid bij SIFR. De oprichting van zijn start-up Salacia Solutions, vraagt focus van Lenny. We kijken samen terug op de weg die Lenny met Social Impact Fonds Rotterdam heeft afgelegd…