Impact Maken & Meten

Breng je impact boekhouding op orde!

Shape image svg

Steeds meer mensen hebben het over het maken van ‘impact’. Ook bij SIFR en haar ondernemingen staat impact maken centraal. Elke dag werken we hard om samen een verschil te maken voor onze stad en alle Rotterdammers die er wonen. Maar, wat verstaan we precies onder impact? En, hoe weten we of wat we doen ook écht effect heeft?

Social Impact Fonds Rotterdam maakt zich hard voor een stad waarin elke Rotterdammer meetelt én meedoet. In onze stad liggen er grote maatschappelijke uitdagingen om dat voor elkaar te krijgen. Rotterdam kent een grote groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe helpen we hen weer duurzaam aan werk? Hoe bestrijden we belemmeringen tot duurzame arbeidsparticipatie zoals armoede, schulden en sociale uitsluiting? Hoe verduurzamen we de stad op een manier die betaalbaar en bereikbaar is voor iedere Rotterdammer? Door middel van investeringen in sociale ondernemingen die een verschil (kunnen) maken op deze vraagstukken, levert SIFR een bijdrage aan de ontwikkeling van onze stad.

Succesvol impact maken betekent voor SIFR en haar ondernemingen voornamelijk het goed en duurzaam begeleiden van de focus doelgroep naar werk. Maar, impact maken gaat nog veel verder. Werk geeft mensen zekerheid, zelfvertrouwen, eigenwaarde en vertrouwen in de toekomst – wat weer verdere positieve effecten heeft op participatie op andere maatschappelijke vlakken.  Daarom houdt SIFR haar ondernemingen scherp op het meten van impact, en biedt hulp daar waar nodig.  Want, het is van uiterst belang om te weten of je interventies ook écht effect hebben

Maar, impact meten wordt door vele ondernemers nog ervaren als een lastig administratief obstakel. Er is geen standaardmodel om impact te meten. Dit is voor iedere onderneming en de verschillende doelgroepen waarmee ze werken weer anders. Ondernemingen moeten zelf ondervinden wat werkt, wat niet, én hoe ze aan de data komen. Dit is een tijdsintensieve investering waar sociale ondernemers vaak niet aan toe komen door hun dagelijkse werkzaamheden.  Tegelijkertijd zijn er standaarden in ontwikkeling waar een goede impact meting aan moet voldoen.

SIFR heeft in samenwerking met Jacoline Plomp van Avance en Prof. Karen Maas (Impact Centre Erasmus) een Ronde Tafel sessie georganiseerd voor haar ondernemingen om stil te staan bij het belang van impact meten en het gesprek erover warm te houden. Impact meten kan een verfrissende focus geven binnen je ondernemingen. Al voelt het als een berg werk, het is belangrijk om klein te beginnen met de data die je al hebt. Uiteindelijk wil je naar een systeem werken waarin impact meten wordt opgenomen in je dagelijkse bezigheden, net zoals je financiële administratie. Impactmeten is de eerste keer een diepte-investering, maar erna een kwestie van bijhouden.

Impact maken doen we samen. SIFR start met een aantal van haar ondernemingen een verdiepend traject, begeleid door Avance.  Aan de hand van verdiepende gesprekken kunnen we beter aansturen op impact meten én maken, zodat we per kwartaal precies weten wat het resultaat is! Zo krijgen we ook beter zicht op wat het werkelijke effect is van onze investeringen!

Meer weten over SIFR’s impact? Eind januari wordt de Impact Rapportage van 2021 gepubliceerd.

Ben je zelf ondernemer en ervaar je ook obstakels in het meten van je impact? Vind meer informatie en tips in de onderstaande links.

Avance Impact Blog – Drie goede redenen om je impact te meten

Avance Impact Blog – Impact denken en doen: Hoe krijg je ze mee

Impactpad.nl

Gerelateerd nieuws

Impact Rapportage 2021

Impact Rapportage 2021

Voor u ligt de Impact Rapportage 2021 van Social Impact Fonds Rotterdam. In deze rapportage leest u de stand van zaken en reflectie op de gerealiseerde impact van onze portefeuille ondernemingen en programma's.

Kwartaalrapportage Q1 2022

Kwartaalrapportage 2022 - 1e Kwartaal

Ieder kwartaal brengt SIFR een kwartaalrapportage uit. In deze kwartaalrapportage is alle inhoudelijke informatie te vinden over SIFR en de ontwikkelingen van het eerste kwartaal van 2022. De financiële stand van zaken is niet te vinden in deze rapportage. Deze informatie wordt separaat aan de investeerders van het fonds gestuurd.

Kennismaken met…Bart Meijs

SIFR's Managing Director - Bart Meijs

Maak kennis met SIFR's multidisciplinaire team. Saving the best for last, ons Managing Director Bart Meijs! Met 18 jaar werkervaring in de wereld van impact investing is hij algeheel verantwoordelijk voor het fonds. Hoe is Bart in de wereld van impact investing terecht gekomen? En hoe kijkt hij eigenlijk naar de toekomst van het fonds? Lees hier meer over Bart!