Impact Maken & Meten

Breng je impact boekhouding op orde!

Shape image svg

Steeds meer mensen hebben het over het maken van ‘impact’. Ook bij SIFR en haar ondernemingen staat impact maken centraal. Elke dag werken we hard om samen een verschil te maken voor onze stad en alle Rotterdammers die er wonen. Maar, wat verstaan we precies onder impact? En, hoe weten we of wat we doen ook écht effect heeft?

Social Impact Fonds Rotterdam maakt zich hard voor een stad waarin elke Rotterdammer meetelt én meedoet. In onze stad liggen er grote maatschappelijke uitdagingen om dat voor elkaar te krijgen. Rotterdam kent een grote groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hoe helpen we hen weer duurzaam aan werk? Hoe bestrijden we belemmeringen tot duurzame arbeidsparticipatie zoals armoede, schulden en sociale uitsluiting? Hoe verduurzamen we de stad op een manier die betaalbaar en bereikbaar is voor iedere Rotterdammer? Door middel van investeringen in sociale ondernemingen die een verschil (kunnen) maken op deze vraagstukken, levert SIFR een bijdrage aan de ontwikkeling van onze stad.

Succesvol impact maken betekent voor SIFR en haar ondernemingen voornamelijk het goed en duurzaam begeleiden van de focus doelgroep naar werk. Maar, impact maken gaat nog veel verder. Werk geeft mensen zekerheid, zelfvertrouwen, eigenwaarde en vertrouwen in de toekomst – wat weer verdere positieve effecten heeft op participatie op andere maatschappelijke vlakken.  Daarom houdt SIFR haar ondernemingen scherp op het meten van impact, en biedt hulp daar waar nodig.  Want, het is van uiterst belang om te weten of je interventies ook écht effect hebben

Maar, impact meten wordt door vele ondernemers nog ervaren als een lastig administratief obstakel. Er is geen standaardmodel om impact te meten. Dit is voor iedere onderneming en de verschillende doelgroepen waarmee ze werken weer anders. Ondernemingen moeten zelf ondervinden wat werkt, wat niet, én hoe ze aan de data komen. Dit is een tijdsintensieve investering waar sociale ondernemers vaak niet aan toe komen door hun dagelijkse werkzaamheden.  Tegelijkertijd zijn er standaarden in ontwikkeling waar een goede impact meting aan moet voldoen.

SIFR heeft in samenwerking met Jacoline Plomp van Avance en Prof. Karen Maas (Impact Centre Erasmus) een Ronde Tafel sessie georganiseerd voor haar ondernemingen om stil te staan bij het belang van impact meten en het gesprek erover warm te houden. Impact meten kan een verfrissende focus geven binnen je ondernemingen. Al voelt het als een berg werk, het is belangrijk om klein te beginnen met de data die je al hebt. Uiteindelijk wil je naar een systeem werken waarin impact meten wordt opgenomen in je dagelijkse bezigheden, net zoals je financiële administratie. Impactmeten is de eerste keer een diepte-investering, maar erna een kwestie van bijhouden.

Impact maken doen we samen. SIFR start met een aantal van haar ondernemingen een verdiepend traject, begeleid door Avance.  Aan de hand van verdiepende gesprekken kunnen we beter aansturen op impact meten én maken, zodat we per kwartaal precies weten wat het resultaat is! Zo krijgen we ook beter zicht op wat het werkelijke effect is van onze investeringen!

Meer weten over SIFR’s impact? Eind januari wordt de Impact Rapportage van 2021 gepubliceerd.

Ben je zelf ondernemer en ervaar je ook obstakels in het meten van je impact? Vind meer informatie en tips in de onderstaande links.

Avance Impact Blog – Drie goede redenen om je impact te meten

Avance Impact Blog – Impact denken en doen: Hoe krijg je ze mee

Impactpad.nl

Gerelateerd nieuws

Nieuwe Investment Manager – AF Advisors

Nieuwe Investment Manager - Casper Valkenburg

SIFR gaat samenwerken met AF Advisors, een toonaangevend consultancykantoor gericht op de vermogensbeheerindustrie. De samenwerking uit zich in de extra ondersteuning vanuit AF Advisors in het managen van de huidige investeringsportefeuille en het waarderen van nieuwe ondernemingen. Daarom zal Casper Valkenburg zich bij het investeringsteam van SIFR voegen namens AF Advisors.

SIFR ontvangt 2 mln investering van Europees programma Kansen voor West II

SIFR ontvangt 2 mln investering van Europees programma Kansen voor West II

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) is een fonds ter beschikking gesteld door de Europese Unie. Kansen voor West is één van hun meerjarige economische stimuleringsprogramma’s om structurele hervorming in gang te zetten richting een slimmere, groenere en socialere markteconomie.

Afscheidsinterview Lenny van Klink

Lenny van Klink - Oprichter, Manager & Lid Investeringscomité

Lenny van Klink is mede-initiatiefnemer en oprichter van SIFR en sindsdien betrokken geweest als manager. Het fonds is de afgelopen jaren enorm gegroeid en begeeft zich aan de start van een nieuwe fase. Op dit keerpunt neemt Lenny afscheid bij SIFR. De oprichting van zijn start-up Salacia Solutions, vraagt focus van Lenny. We kijken samen terug op de weg die Lenny met Social Impact Fonds Rotterdam heeft afgelegd…